analistycs

2013. október 19., szombat

2000 LAKÁST ÁRVEREZNEK EL


– Nagy a bizonytalanság. Az ember csak kapkodja a fejét azon, hogy épp melyik jogszabály csúszik éppen. A kilakoltatás mellett egyébként az is probléma, hogy sokan szabadultak volna végtörlesztéssel a lakásuktól, de nem tudtak a bankok akadékoskodása miatt. Nagyon sokan nem is tudják, hogy mi lesz velük a moratórium lejárta után – mondta lapunknak Nagy Zoltán ingatlanjogász. 
Beák Attila, a Magyar Ingatlanszövetség elnökségi tagja szerint is bizonytalan a helyzet. – A kilencven napon túl tartozókon csak az segítene, ha meghosszabbítanák a moratóriumot. Kérdéses azonban, hogy van-e ilyen háttérmegállapodás a Bankszövetség és a kormány között. Azt sem tudni, hogy hány embert lakoltatnának ki, mert erről nincs központi adat. Nem látunk bele a kormányzati politikába, így nem tudjuk, miért csúsznak ezek a megállapodások. Igaz, nem ez lenne az első eset, hogy nem érkezik időben egy rendelet. Pedig nagy szükség lenne rájuk, akárcsak az eszközkezelőre, amelynek felállítása megint csak csúszni fog. A bajban lévők most csak abban reménykedhetnek, hogy meghosszabbítják a moratóriumot – mondta a Borsnak Beák. 


A menthetetlen adósok ingatlanjainak három százalékát dobhatják piacra a bankok, ám a Bors megbízható forrásból úgy értesült, ez kétezer lakást érint. A Bankszövetség vezető tanácsadójától, Müller Jánostól megtudtuk: ők is jogszabályokra várnak. Addig a pénzügyi szektor, azaz a hitelt nyújtó bankok sem tehetnek többet az adósok érdekében. A Nemzetgazdasági Minisztérium megkeresésünkre azt írta: még vizsgálják, hogy miként is lehet igazolni a fizetésképtelenséget, és hogy milyen dokumentumok kellenek ehhez. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése