analistycs

2013. október 18., péntek

Rétvári: Szorul a hurok a bankok körül


Rétvári: Szorul a hurok a bankok körül
Rétvári: Szorul a hurok a bankok körül

Becslések szerint közel 339 milliárd, vagyis fejenként 674 ezer forint járna vissza a devizahiteleseknek, ha kiderülne, jogtalanul változtatgatják hiteleik kamatát a bankok. Mindez annak alapján valósulhat meg, hogy ez ideig négy, devizahitelekkel kapcsolatos bírósági ítélet is napvilágot látott a napokban, többnyire a kamatemelések jogszerűtlenségével kapcsolatban.

Nagyon kicsi azonban az esélye annak, hogy évi 81 milliárddal, vagyis átlagosan havi több mint 13 ezer forinttal kevesebb lesz a törlesztőrészlet a mostaninál, tekintettel arra, hogy mindössze néhány esetben mondta ki eddig bíróság az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelenségét, ráadásul tette ezt anélkül, hogy konkrét összeget visszafizettettek volna az adós számára.

 

 Kérdéses, hogy a készülő devizahiteles csomag megszünteti-e az egyre nagyobb pénzügyi káoszt okozó jogi bizonytalanságot – írja a Portfolio.hu „Elszabadult a pokol a devizahiteles perek körül - Óriási a tét” című írásában.

 A KDNP-s Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy ítéli meg, "szorul a hurok a bankok körül" a devizahitelek ügyében, miután az utóbbi másfél hónapban több bíróság az adósok javára döntött. Rétvári október 16-án, Szekszárdon tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: három nem jogerős és egy jogerős ítélet azt mutatja, hogy bírósági gyakorlat kezd kialakulni a devizahitelezéssel kapcsolatban.

A politikus felidézte: a Szegedi Ítélőtábla szeptemberben kimondta, hogy az egyoldalú szerződésmódosításnak nem átlátható a feltételrendszere, ezért az ilyen szerződések érvénytelenek. A Fővárosi Törvényszék első fokon szintén a bankot marasztalta el egy devizahitel ügyében, a Pesti Központi Kerületi Bíróság pedig azért nyilvánított érvénytelennek egy hitelszerződést, mert az árfolyamrésre vonatkozó szabályok nem voltak elég pontosak. Megemlítette a Pécsi Ítélőtábla döntését is, amely szerint érvénytelenek a kamat- és kezelési költségek egyoldalú megváltoztatását tartalmazó szerződések.


Az államtitkár kiemelte: teljesen új, hogy a bíróságok egy-egy rész hiánya miatt a teljes hitelszerződést nyilvánítják érvénytelennek. "Ha a bírósági gyakorlat ebbe az irányba mutat, a bankok kényszerhelyzetben lesznek" - jelentette ki.

Utalt arra, hogy a Fidesz-KDNP-frakció szeptember elején arra szólította fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket változtassák meg az ügyfelek javára. "Bízunk benne, hogy a hátralévő két hétben a bankok belátják, hogy már a bíróságon is tarthatatlan a devizahitelezéssel kapcsolatos korábbi gyakorlatuk" - fogalmazott Rétvári, hozzátéve: a KDNP által fontosnak tartott társadalmi igazságosság nevében megvalósulhat az, hogy egy bank ne tudjon egyoldalúan szerződést módosítani.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése