analistycs

2013. október 24., csütörtök

Kérd készpénzben a fizetésedet!


Kérd készpénzben a fizetésedet!
Kérd készpénzben a fizetésedet!
Sokan nem tudják, de a munkavállalóknak joguk van készpénzben kérni a fizetésüket.  Ráadásul csak a bankok veszítenek ezen, a munkáltatók is megspórolhatják az ötszörösére emelt tranzakciós díjakat.

A bankok szeptember 1-től  akár ötszörösére is emelhetik a tranzakciós díjakat, sőt már a készpénzfelvételért és a kártyás vásárlásokért  is külön költséget számolnak fel.  A nyugdíjasok már eddig is kérhették  nyugdíjukat postán,   így  ők megspórolhatják a  jelenlegi és a jövőben várható összes  banki emelt díjas szolgáltatás költségét.

Jó ha tudják,  hogy a munkavállalók esetében is fennáll ez a lehetőség. A 2013 januárjától életbe lépett új munkatörvénykönyv (2012. I. sz. törvény) Munkabér védelme fejezetének 158 §-a  szerint "A munkabért készpénzben vagy a munkavállaló által meghatározott fizetési számlára utalással kell kifizetni".

Az idézett sor egyértelmű: a munkavállalót készpénzben KELL kifizetni, vagy a munkavállaló által megnevezett bankszámlára. Tehát. ha a munkavállaló nem  határoz meg bankszámlát, akkor a munkaadó köteles készpénzben fizetni.



Minél többen élnek majd ezzel a lehetőséggel, annál nagyobb érvágást jelent majd ez a bankoknak!

A munkaszerződéseket ajánlatos ellenőrizni, mert ha a munkavállaló aláírt egy olyan szerződést, melyben a munkáltató konkrétan kiköti a bankszámlás kifizetést, akkor már csak kérheti az ettől való eltérést, de nem biztos, hogy megkapja. Az új szerződéskötéseknél azonban minden munkavállaló saját érdeke, hogy figyeljen arra,  legyen lehetősége a készpénzes kifizetés igénybevételére.

Bár az iskolákban tilos bármilyen havipénzt beszedni akár a szülői munkaközösségeknek, akár az osztályfőnököknek (ehhez az összes szülő beleegyezése szükséges, ami eleve kizárt),  de a középiskolákban rendszeresen előfordul, hogy a gyerekek nevére kell a szülőknek számlát nyitni az osztálypénz befizetésekre, mert az iskola ezt megköveteli. Legyenek bátrak és álljanak fel azon a szülői értekezleten! Higgyék el pillanatok alatt mellettük fog állni sok szülő, csak az első lépést nehéz megtenni.

A köztisztviselők, kormánytisztviselők és közalkalmazottak csak akkor kapják készpénzben a fizetést, ha nincs bankszámlájuk, ez viszont nemigen fordulhat elő, mert szerződéseikben többnyire feltételként szabják meg a bankszámla létesítését. Itt viszont a bátor kiállás a pár száz-pár ezer forint érdekében nem civil kurázsinak minősül, hanem a közszolga állás azonnali elvesztésével járhat. Az Orbán-kormány erről jó előre gondoskodott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése